Дієтичне харчування займає найважливіше місце серед різноманітних лікувальних процедур в путівці. Вживання їжі – це не гонка по закиданню в топку вугілля або дров. Недарма французи за 20-30 хвилин до початку трапези приймають аперитив. За їжею говорять тільки про їжу або розповідають цікаві та веселі історії, а після – спокійно відпочивають. Тому у Франції найменший відсоток захворювання шлунковими хворобами і мінімальна кількість страждаючих від ожиріння.

 

У санаторії “Юрміно” лікувальне харчування базується на “трьох китах” – на харчуванні в їдальні оздоровниці за принципом “шведського столу”, питному лікуванні в бюветі мінеральними водами (Сакська та Моршинська №6) за 20-30 хвилин до кожного прийому їжі та кислородотерапії – прийому киснево-синглетної пінки, особливо корисної в дитячому меню дієтичного харчування. Крім цього пацієнтам з деякими захворюваннями рекомендується енотерапія – лікування кримськими винами. Скористатися порадами лікаря можна в ресторані на березі моря, де теж можна поїсти, але вже по замовленому меню.

 

При плануванні дитячого харчування і складанні харчового раціону основна увага приділяється оптимальному задоволенню фізіологічної потреби зростання і розвитку дитячого організму в необхідних харчових речовинах, а також енергії з урахуванням вікових особливостей дозрівання. Використання екологічно чистих продуктів, сучасних передових технологій їх обробки, приготування та подача значно підвищують ефективність санаторно-курортного лікування.

 

Повноцінне і збалансоване харчування в їдальні санаторію забезпечить здоров’я і довголіття, підвищить опірність організму до факторів навколишнього середовища, поліпшить розумову і фізичну працездатність. У меню представлений широкий асортимент м’ясних і рибних закусок, салатів, холодних і гарячих страв, гарнірів, свіжих овочів і фруктів, домашньої випічки і напоїв. Всі рецепти страв складені за рекомендаціями медсестри по дієтології. При необхідності можливе дробове і вегетаріанське харчування.

 

Харчування дорослих організовано згідно лікувальних дієт, які є невід’ємною частиною комплексної терапії при багатьох захворюваннях. Дієтичне харчування починається з прийому пацієнта лікарем, якому відпочиваючий розповідає про свої можливі проблеми в харчуванні, і лікар призначає той чи іншій лікувальний стіл.

 

Час прийому їжі:

сніданок – 8:00 – 9:00

обід – 13.00 – 15:00

вечеря – 19:00 – 20:00

 

Харчування організовано за наступними дієтами:

 

№ дієти

Показання і меню

1-2

Показана при виразковій хворобі. Перша дієта призначається в гострий період перебігу захворювання. В цей час всі 1-і страви готуються на воді чи овочевому бульйоні. Не можна їсти сирі овочі. При другій дієті, коли самопочуття пацієнта більш стабільне, готують легкі бульйони, інші страви готуються на пару, відварюються. З солодких страв корисні парові пудинги.

4

Призначається при діареї. Меню харчування включає всілякі киселі (окрім сливових), рисовий відвар, чай, шипшина, сухарі і сухе печиво. Якщо до вечері у пацієнта відзначається поліпшення – можна запропонувати парові страви, котлети, м’ясний пудинг.

5 і 5п

Особливе харчування при захворюванні печінки і жовчовивідних шляхів. До цієї ж групи належить і дієта 5п (для хворих панкреатитом). Не можна вживати сирі овочі, копченості, гострі і жирні страви, алкогольні напої, сирі кислі фрукти. Всі страви повинні бути парові, відварні, в подрібненому вигляді. Надзвичайно легкі і корисні печені яблука, відвар шипшини.

 

Рекомендовано до вживання: вегетаріанські фруктові, молочні супи, круп’яні супи на овочевому відварі; відварне м’ясо, птиця нежирних сортів, варена нежирна риба; молоко, кефір, ацидофільне молоко, сир; каші і борошняні страви (за винятком здоби), хліб білий, чорний черствий; стиглі фрукти, ягоди (крім кислих сортів) в сирому, запеченому, вареному вигляді; овочі і зелень у вареному вигляді та сирі (особливо морква, буряк); варення, мед, цукор (до 70 г в день), овочеві, фруктові соки в значній кількості, чай неміцний з молоком.

 

Обмежують жири (вершки, масло вершкове до 10 г, масло 20-30 г), яйця (одне в день).

 

Виключаються: алкогольні напої, печінка, мізки, шпиг, бобові, гриби, шпинат, щавель, цибуля, здоба, жирні сорти м’яса, риби, смажені, гострі, копчені продукти, екстрактивні речовини м’яса, риби, прянощі, оцет, консерви, морозиво, какао, газовані напої, шоколад, креми.

6

Призначається при подагрі, сечокам’яній хворобі. Можна готувати на воді або молоці різну крупу; не можна вживати бобові, сочевицю; важливо скоротити кількість м’яса, риби.

7

Дієтичне харчування при захворюваннях нирок (для хворих нефритом). Повне виключення або обмеження солі.

8

Захворювання – ожиріння, мета – скинути вагу. При складанні меню необхідно розраховувати калорії, разом з тим потрібно вести активний спосіб життя таким чином, щоб витрата енергії перевищувала її прихід у вигляді їжі. Схожа на 5-ю дієту. Перевага віддається свіжим овочам; м’ясні, солодкі та борошняні вироби – в дуже обмеженій кількості.

 

Рекомендовані продукти і страви: житній, білково-пшеничний і білково-вівсяний хліб; овочеві супи з невеликим додаванням крупи, щі, окрошка, борщ; 2-3 рази на тиждень супи на слабкому м’ясному або рибному бульйоні з фрикадельками; нежирні сорти м’яса, птиці, риби – у відварному, запеченому або тушкованому вигляді; яловичі сардельки або холодець; морепродукти; молоко і кисломолочні продукти, сир. Овочі та фрукти використовуються широко, в будь-якому вигляді, частково обов’язково сирими.

 

Виключаються продукти: вироби з пшеничного борошна вищого і 1-го сорту, здобного тіста; картопляні, круп’яні, бобові, макаронні супи; жирні сорти м’яса, птиці, риби; ковбаси, копченості, м’ясні і рибні консерви; сири, вершки; рис, манна і вівсяна крупи, макаронні вироби; бобові, солодкі сорти плодів і ягід; цукор, кондитерські вироби, варення, мед, солодкі соки, какао; м’ясні і кулінарні жири; жирні і гострі закуски, соуси, майонез, всі прянощі і спеції.

9

Цукровий діабет середньої і легкої тяжкості. 4-5 прийомів їжі в день. Цукор замінюється на ксиліт.

 

Рекомендовані продукти і страви: житній, пшеничний, білково-висівковий хліб, здобні борошняні вироби; будь-які овочеві супи, нежирні м’ясні і рибні бульйони; нежирні сорти м’яса, птиці та риби; молоко, кисломолочні продукти, нежирний сир; гречана, ячна, пшоняна, вівсяна, перлова крупи; бобові, картоплю і овочі; свіжі фрукти і ягоди кисло-солодких сортів.

 

Виключаються: вироби із здобного тіста; міцні і жирні бульйони; нежирні сорти м’яса, риби, птиці, ковбаси, солона риба; солоні сири, вершки, солодкі сирні сирки; рис, манна крупа, макаронні вироби; солоні і мариновані овочі; виноград, родзинки, цукор, варення, цукерки, солодкі соки, лимонади на цукрі; м’ясні і кулінарні жири.

15

Різні захворювання, які не потребують спеціальних лікувальних дієт. Фізіологічно повноцінне харчування з виключенням важко перетравлюваних і гострих продуктів. Використовують практично будь-які продукти і страви за винятком жирних сортів м’яса і птиці, перцю і гірчиці. Дозволено їсти все. Людина в стадії одужання.

 

Харчування
Оцените